Utánpótlásunk története


Utánpótlásunk története a kezdetektől a mai napig

Szombathely sportpalettája 2010-ben bővült egy új sportággal, ami hamar népszerűvé vált a megyeszékhelyen. Ez volt a futsal.

A szakosztály a Haladás VSE egyesület keretein belül ekkor, 6 évvel ezelőtt alakult. Ekkor az NB II-es bajnokságban kezdte meg a szereplést a csapat, de még utánpótlás csapatokat nem indított az első évben az egyesület. Az első év után, az NB II-es bajnokság megnyerése után, felkerült az NB I-be a felnőtt csapat. Ekkor kezdett fiatalokkal foglalkozni a futsal szakosztály. Ettől kezdve, 2011-től beszélhetünk utánpótlás nevelésről a futsal szakosztályban.

Az első évben 3 korosztályt indított a szakosztály. Ez volt az U19-es, U17-es és U15-ös csapat. Mindegyik korcsoportot versenyeztette a klub, a futsal bajnokság nyugati csoportjában indultak el.

Az utánpótlás korosztályok edzői, a felnőtt csapat játékosai lettek. Hétről-hétre látják játszani a gyerekek, a felnőtt csapatban az edzőiket. Így van kire felnézni és sokat tudnak tanulni a fiatalok. Ez a mai napig így működik a klubnál.

2012-től a 2012/2013-as szezonban 3 utánpótlás korosztállyal bővült az utánpótlás. Így 5 utánpótlás korcsoporttal foglalkoztak az edzők. Ezek voltak az U11-es, U13-as, U15-ös, U17-es és U19-es korcsoportok. Minden utánpótlás korosztály versenyeztetve volt, szerepelt különböző bajnokságokban.

2012-től 2016-ig minden évben ebben az 5 korosztályban versenyeztette a fiatalokat a szakosztály az utánpótlásban. Annyiban változott az összetétel, hogy a 2014-es évben az U19-es korcsoportot felváltotta az U20-as csapat. Jelenleg ez az 5 korosztály működik a klubnál, ami ebben az évben kibővül egy plusz korcsoporttal, az U9-es csapattal.

Az idei évben egyesült a Haladás VSE nagypályás utánpótlása és a futsal. Így a gyerekek a labdarúgó edzések mellett részesülnek futsal edzésekben is. A kisebb korosztályokban a gyerekek mindkét helyen edzhetnek, kipróbálhatják magukat, majd később tudnak választani a labdarúgás és futsal közül. A Lurkó UFC-vel is kötöttek a vezetők egy együttműködési szerződést. Így, az ott játszó fiatalok is kipróbálhatják a futsalt.

A futsal szakosztály kezdetben a tömegsport felé tendált, próbálta minden korosztályát feltölteni és minél több gyereket alkalmazni. Most eljutott a szombathelyi futsal utánpótlás arra a szintre, hogy a korosztályokban elég létszámú gyerek sportol. Így, már csak egy adott szintet megütő fiatalokat vesznek fel a korcsoportokba.

A futsal utánpótlás nevelés filozófiája a versenysport felé irányul. Ehhez biztosítja a klub a megfelelő eszközöket, infrastruktúrát, mindent a gyerekek számára. A korosztályokban heti 3 edzésben tanítják a fiatalokat az edzők. Az élsportra próbálják nevelni a gyerekeket az edzőik, hogy idővel a felnőtt csapatban játszhassanak, így minél több hazai, saját nevelésű játékost sikerüljön beépíteni. A korosztályokból mindig van előrelépési lehetőség, és így idővel a felnőtt csapat keretébe is bekerülhetnek. Ez által van motiváció a gyerekeknek. Erre már több példa is volt a klubnál. (saját nevelésű játékosok, akik már bemutatkoztak az NB I-ben: Rácz Bence, Hajmási Milán, Sipos Gergő) A klub külön büszke lehet arra, hogy nevelt már ki olyan játékost, aki válogatott lett. Hajmási Milán a felnőtt válogatottban mutatkozhatott be, Sipos Gergő pedig a korosztályos, U20-as válogatottban. Idéntől pedig a felnőtt csapattal edz egy olyan 17 éves fiatal, Tóth Máté, aki még 12 évesen kezdte a futsalt a Haladásban. Végigjárva a korosztályokat, most 17 évesen a felnőttekkel edz. Ilyenkor látható a munka az utánpótlásban.

A kinevelt fiatal játékosok mellett vannak kiemelkedő csapat sikerek is az utánpótlásban. Az U9-es csapat már szerepelt meghívásos tornán, amit meg is nyert 2016-ban, Veszprémben. Az U11-es, U13-as és U15-ös csapat már többször is bejutott az ország 8 legjobb csapata közé. Az U17-es csapat az utolsó két évben, mindkétszer kivívta a felsőházi rájátszást. Az U20-as csapat a 2014/2015-ös bajnokságban 2. helyezést ért el, majd ezt, a 2015/2016-os szezonban megjavította, 1. helyen végeztek.

A futsal szakosztály gondol a jövőre. Fontosnak tartják az utánpótlás-nevelést, hiszen ők a jövő. Nagy hangsúlyt fektetnek rá. A vezetők számára egyre lényegesebb, hogy a felnőtt csapat menedzselése mellett az utánpótlás nevelésre, a fiatalok szabadidejének hasznos és egészséges eltöltésére is komoly figyelmet fordítsanak. Folyamatosan építi a jövőjét, biztosítja a fejlődést, előrehaladást a környékbeli tehetséges fiataloknak, akiket próbálnak a nagycsapatba beépíteni.
Megosztás


Vissza az előző oldalra!
Swietelsky-Haladás VSE Futsal - Magyar